sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Säilytystä - Keeping

Muovikassiputkilot - Plastic bag holders
Kyllästyin katselemaan muovipussien vähittäistä valumista apukeittiön lattialle - vanhoista säilyttimistä olivat kuminauhat päässeet hapertumaan.

Kaapista löytyi sopiva pala Ikeasta joskus ostettua tukevahkoa  puuvillakangasta, jonka kimppuun kävin. Saksin kolme eri kokoista palaa: 50 x 45, 45 x 40 ja 40 x 35.

Liimaharson suosiollisella avustuksella kiinnitin kokoa osoittavat kirjaimet paikoilleen (jotta herra valmennuspäällikkökin osaisi laittaa kassit oikeisiin osoitteisiin) ja ompelin vielä varmuuden maksimoimiseksi kirjaimet reunoiltaan kiinni.

Ylä- ja alareunaan 2,5 cm:n taitteet nauhakujiksi ja kuminauhat paikoilleen. Saumaus tuubiksi ja ripustuslenkki samasta kankaasta.

Muovikassit sisään ja siinä ne nyt somasti riippuvat ja pitävät tavaran siististi sisällään - kunnes kuminauhat taas sanovat sopimuksensa irti...


I was fed up with plastic shopping bags slowly migrating to scullery floor - elastic bands of previous holders had gone brittle.
A suitable piece of sturdy cotton fabric bought from Ikea turned up in my storage, and I attacked with my scissors. Result: three pieces with dimensions  50 x 45, 45 x 40 ja 40 x 35 - in centimetres.
With favourable assistance of Vliesofix I attached the letters marking the size of bags and secured them with stitching to maximize the adherence. Hoping my husband will get the hint...
Folding both ends 2,5 cm wide I then made a passage for elastic bands. Seamed them to make tubes and attached hangers made from the same fabric and the job was done!


Stuffed with plastic bags they now hang there so nicely keeping the stuff inside - until the elastic bands cancel their agreement again...

keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Omena päivässä...



Ostin syysloman alkamisen kunniaksi Stockalta pari näpertelylehteä. Toinen niistä on Mollie Makes, brittiläinen idealehti käsintekijöille (lehti on uusi - ensimmäinen numero ilmestyi toukokuussa). Mollie Makes on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia kuvia ja ideoita, mutta varsinaisia ohjeita siinä on melko vähän.

Uusimmasta numerosta (nro 6) löytyi jo kannesta kivoja omenoita ja päärynöitä. Ja pitihän niitä kokeilla! Omppu on täytetty tiivisti täytevanulla, mutta sen verran tein parannusta, että pistin pohjalle ensin muovigraanulaattia painoksi, niin pysyy paremmin pystyssä ja paikoillaan :) Palat ompelin ensin pareittain yhteen ja sitten kokonaiseksi omenaksi jättäen yhteen saumaan parin sentin täyttöaukon. Kanta ja lehti on tehty kaksinkertaisesta huovasta. Kantaan rullasin kahta eri ruskeaa, ompelin käsin rullaksi ja leikkasin toisen pään hieman viistoksi. Alapuolelle kiinnitetyn napin avulla omppu saa lopullisen muotonsa.

Mollie Makes -lehden kaikkien numeroiden kaavat löytyvät muuten ilmaiseksi netistä, niin kuin tämänkin omenan kaavat - klikkaa vain sivulla olevaa lehden kansikuvaa, niin pdf-tiedosto avautuu ladattavaksi!




lauantai 10. syyskuuta 2011

Otetaan mittaa

Rullamitta on kätevä kapistus, jollainen jokanaisella (miksei miehelläkin) pitäisi olla käsilaukkunsa kätköissä. Menet sitten huonekaluliikkeeseen tai kangaskauppaan, niin mittaa on otettava. Ei se pelkkä luku paperilla tai edes ääneen sanottuna ole niin konkreettinen ja havainnollinen kuin oikea, silmin nähtävä mitta! Myös ompeluksia ja neuleita valmistettaessa on mittaamiseen alinomaan tarvetta, niinkuin tekeväiset tietävät.

Muovikoteloiset rullamitat eivät useinkaan ole kovin kummoisia kuoreltaan - no, kyllä kivojakin löytyy ja se näkyy sitten hinnassa. Värivalikoima ei ole häävinen ja toisinaan niissä on jonkin firman mainosteksti muistuttamassa lahjoittajastaan.

Rullamitan ulkonäköasia on kuitenkin helposti ja yksinkertaisesti ratkaistavissa. Tarvitset vain palan värikästä huopaa, nättiä printtikangasta ja napin (ja tietysti vähän lankaa sekä neulan). Nopeasti ja helposti loihdit edullisesta parin euron mitasta persoonallisen designmitan. Kuvan kahdessa mitassa on päällipuolella kangasjojo. Yhden mitan päällinen on koristeltu huovasta leikatulla lootuskukalla. Ohjeet kangasjojoon ja rullamitan päälllystämiseen kaavoineen löydät klikkaamalla sanoja :)

Vinkki: Nämä ovat kivoja myös pikkulahjoiksi ja tuliaisiksi varsinkin käsityöihmisille ja kädentaitoja arvostaville!

keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Ikkuna syksyyn

Amerikkalaisen suunnittelijan Amy Butlerin värikkään valloittavia kankaita on jo jonkin aikaa saanut myös Suomesta, esim. useimmista Eurokangas-myymälöistä (pienemmissä myymälöissä on mallikankaat, joiden perusteella voi tehdä tilauksen). Eurokangas tosin tarjoaa vain rajoitetun valikoiman Amyn laajasta kangasvalikoimasta, mutta parempi sekin kuin ei mitään... Muita kotimaisia hankintapaikkoja ovat ainakin 2Hands Fabriina ja Polinka (jonka nettikauppa on kirjoitushetkellä "polvilomalla", eikä toimi juuri nyt).

Amyn Butlerin nettisivuilta löytyy myös jonkin verran ilmaisia ohjeita esimerkiksi tilkkutöihin ja tyynyihin. Viereinen torkkupeitto on uuden ekopuuvillaisen Organic Soul -kokoelman kankaista suunniteltu ihanuus. Peiton keskellä on hehkuvan keltasävyinen ikkuna, joka hohtaa sinertävällä pohjalla turkoosin vihreiden sävyjen reunustamana. Window to the Soul Quilt -peitto on toteutettu yksinkertaisin menetelmin ja löytyy ohjeineen Amyn sivuilta vaikkapa tätä linkkiä klikkaamalla.

Amyn ekopuuvilloja ei taida Suomesta ainakaan vielä (jos koskaan) saada, mutta torkkupeiton malliahan voi aina soveltaa muihin kankaisiin. Ulkomaisista nettikaupoista tilaaminen on tietenkin yksi vaihtoehto, jota kannattaa harkita, jos Amy-kuume puskee kovasti päälle. Tässä pari tilauspaikkaa: Fabric, Fatquartershop Amerikoissa ja Cottonpatch Briteissä. Ulkomailta tilatessa kannattaa tietenkin tarkkaan tutkia toimitusehdot ja postituskulut, jottei satu epämieluisia yllätyksiä. Usein kankaat saattavat kylläkin olla edullisempia eivätkä postikulutkaan ole huimia.

Jos haluat kuulla sympaattisen oloisen Amy Butlerin uusimmat kuulumiset tuoreeltaan, seuraa hänen pävityksiään Facebookissa tai liity postituslistalle!


Amy Butler at Fall Quilt Market


lauantai 27. elokuuta 2011

Makeaa elämää


Ystäväni Aila lahjoitti raparperin varsia puutarhastaan ja niistä päätin kehitellä jotain makoisaa talven varalle. Googlailu sanalla "raparperihillo" tuotti varsin perinteisiä tuloksia, mutta "rhubarb jam" toikin jo mielenkiintoisempia variaatioita... Raparperin ja ananaksen yhditämisellä voisi saada aikaan raikkaan ja sopivan koosteisen hillon.


Raparperi-ananashillo

Käytin hilloon loppukesän raparpereja ja poistin niistä kuoret, mutta keväällä varsien ollessa tuoreempia ja kuorien ohuempia ne voi huoletta jättää mukaan. Ananas voi olla tuoretta tai purkitettua ja sen määrää kokonaispainosta voi makunsa mukaan muutella. Tähän hillokokeiluun käytin yhden tuoreen ananaksen ja ison säilyketölkillisen ananaskuutioita (kuivapaino 340 g), loput 2 kg:n ainesmäärästä oli raparperia. Suhde oli jotakuinkin 2 osaa ananasta ja 3 osaa raparperia. Tuoreen ananaksen palat jäivät hilloon kiinteämpinä, kun taas säilötty ananas soseutui kuten raparperikin.

Raparperi-ananashillo

2 kg pilkottua raparperia ja pieneksi kuutioitua ananasta (suhde voi olla esim. 3:1)
1 dl vettä
1 kg hillosokeria

Mittaa vesi kattilaan ja lisää paloitellut hilloainekset. Kuumenna ja anna kiehua 5 - 10 minuuttia. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen ja anna hillon kiehua kevyesti 10 - 15 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä hilloa noin 30 minuuttia. Tölkitä hillo kuumennetttuihin lasitölkkeihin ja sulje kannet huolellisesti.

Raparperi-ananashillo maistuu mainiolta paahtoleivän tai voileipäkeksin päällä ja sopii mainiosti maustamaan vaikkapa luonnonjugurttia aamupalalla.


perjantai 29. heinäkuuta 2011

Pähkinäinen herkkumysli

Kesä on kulunut kaikenlaista puuhastellessa kuin siivillä eikä kukaan ole ehtinyt blogiakaan päivittää... Vielä on onneksi lämpimiä päiviä jäljellä vaikka kuinka pitkäksi aikaa!

Käsityöherkkujen sijaan innostuin vaihteeksi kokeilemaan omatekoista mysliä. Pähkinät ovat erityistä herkkuani, joten niitä on tässä sekoituksessa runsaasti! Mysliä on helppo tehdä ja säädellä eri ainesten määriä sekä sekoituksen makeutta itselleen sopivaksi. Ripaus suolaa korostaa ainesten omaa makua. Jos et halua lainkaan makeuttaa mysliäsi, jätä sokeri vain pois.

Pähkinäinen herkkumysli

6 dl neljänviljan hiutaleita
1 dl kauraleseitä
1 dl vehnänalkioita
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl manteleita
1 ½ dl hasselpähkinöitä (halkaistuna)
½ - ¾ dl ruokosokeria
¼ tl suolaa
1 ½ dl rapeaksi kuivattuja omenalastuja paloiteltuna (kanelilla maustettuja)
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl kuivattuja ananaspaloja
1 dl rusinoita
½ - 1 dl kookoskuutioita (murenneltuna) tai kookoslastuja

Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada leivinpaperilla peitetylle uunipannulle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Paahda 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia 2 - 3 kertaa välillä käännellen.

Kun seos on jäähtynyt lisää joukkoon omenat, karpalot ananakset, rusinat ja murennellut kookoskuutiot. Säilytä mysli tiiviissä kannellisessa purkissa. 

Mysli on hyvää aamu- tai välipalana maidon tai jogurtin kanssa. Parhaiten sen pähkinäinen maku tulee mielestäni esille maidon kanssa. Lisää halutessasi marjoja tai hedelmäpaloja ja terveellinen herkku on entistä parempaa!


Mysliä, jogurttia ja pensasmustikoita

P.S. Muokkasin ohjetta myös hieman suuremmaksi satsiksi ja ohjeen voit tuostaa pdf-dokumenttina täältä.

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Kaitaliinan uusi elämä - New Life For The Runner


Kun kaitaliina on tämän näköinen, sille on tehtävä jotain! Mitä tein - se selviää alta. Miksi tein - ei tarvinne selitellä. Miten tein - siitä myöhemmin lisää...

When your table runner looks like this something has to be done! What I did - see below. Why I did it - no need to explain, I guess. How I did it - will be told later on...



perjantai 3. kesäkuuta 2011

The Little Red Plane


The Little Red Plane on hauska pikku filminpätkä, jolla Charlotte Blacker, brittiläinen opiskelija, on voittanut arvostetun Royal Television Society -palkinnon.  Neuleina toteutetun stop-motion filmin Charlotte valmisti osana yliopiston opinnäytetyötään.  BBC:n uutisointi aiheesta täällä: http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-lancashire-13572121

The Little Red Plane is a nice little video clip made by Charlotte Blacker, a british student. The film has won appreciated Royal Television Society award and is a knitted stop-motion film created for the final part of Charlotte's dissertation at the University of Central Lancashire (UCLan). Here's link to BBC's site http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-lancashire-13572121

sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Keittiöpyyheitä - Kitchen Towels


Tässä vinkki nopeatekoiseen lahjaan tai tuliaiseen. Hanki valmiiksi sivuiltaan päärmättyä, kuvioimatonta keittiöpyyhekangasta (tämä on Eurokankaasta) tai valmiita keittiöpyyhkeitä (edullisia on mm. Hemtexissä, Ikeassa ja Anttilassa). Paina pyyhkeisiin kangasvärillä kivat tekstit tai kuvat - helpoimmin ja nopeimmin se käy valmiilla leimasimilla. Anna värin kuivua (kiinnitä valmistajan ohjeen mukaan). Päärmää pyyhkeiden päät ja kiinnitä samalla ripustin. Ja kas: persoonallinen, itse tehty ja hyödyllinen tekstiililahja on valmis! Nämä tulivat lahjaksi ihan itselle J

Here's a tip for a fast to make present. Get some towel fabric with sewn hems or one or two ready towels with no pattern (Ikea has them at a low price). Print nice texts or some motifs with fabric paint - they are easily made with stamps. Let the paint dry (fasten it according to manufacturers instructions). Hem the ends and fasten the hanging loop. And look: there you have a personal, self made and useful textile present! These were a present to myself J


Ripustuslenkki pärmeessä - Hanging loop sewn in the hem

tiistai 17. toukokuuta 2011

Lisää aiheesta "Kirjonta" - More about the topic "embroidery"


Ginnifer Goodwin, amerikkalainen näyttelijätär, joka meillä Suomessa lienee tuttu (ainakin joillekin) tv-sarjasta Big Love sekä elokuvista Mona Lisa Smile ja Walk the Line, on Life-lehden mukaan innokas kirjoja. Ginnifer hurahti kirjontaan nelisen vuotta sitten tutustuttuaan Sublime Stitching -kirjaan ja sanoo lempiharrastuksensa olevan mitä sopivinta puuhaa kuvauspaikoilla kohtausten ottojen välillä. Olisipa kiintoisaa nähdä mitä neitosella on kuvassa työn alla! Huomaa myös kuvassa sohvalla oleva ammattikirjojan valmistama Tennessee-tyyny, joka muistuttaa Ginnyä rakkaista kotikonnuista.

Edellä mainitsemani Sublime Stitching -kirjan kirjoittanut Jenny Hart puolestaan on räväkkä ja monipuolinen kirjontataiteilija ja oman, niin ikään Sublime Stitching -nimisen, kirjontamalleja ja -tarvikkeita myyvän firman luotsaaja. Yrityksen slogan "This ain't your gramma's embroidery" kuvaa hyvin Jennyn tuoretta otetta kirjontaan.


Ginnifer Goodwin, the american actress known from tv-series Big Love and films Mona Lisa Smile & Walk The Line is, according to Life-magazine, an eager embroiderer. Embroidering is her favorite hobby: "It's so fun. And it's an easy thing to do on set." says Ginnífer. It was Sublime Stitching , a book by Jenny Hart, that led Ginny to the wold of embroidery. Wish I could see what she's emboidering in the picture! Note also the Tennessee-pillow that reminds her of her dear home state.

Jenny Hart is, as many of you might know, a saucy and versatile artist known for her embroideries and her embroidery business Sublime Stitching with the slogan "This ain't your gramma's embroidery".

Dolly Parton by Jenny Hart

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Feeling Stitchy?



Feeling Stitchy on lähinnä kaikenlaiseen kirjontaan keskittynyt englannin kielinen kokoomablogi, pirteä käsityöyhteisö, jolla on myös oma flickr-ryhmä. Blogilla on useampi kirjoittaja, joilla on myös omat bloginsa. Blogin ylläpitäjänä toimii Floresita, joka on perusti kirjontaryhmän flickriin viitisen vuotta sitten (ryhmässä on jo yli 5000 jäsentä).

Bloggaajat kokoavat netistä kivaa ja inspiroivaa aineistoa, joka koostuu mm. ideoista, ohjeista, ilmaiseksi ladattavista malleista ja kirjonnan harrastajien haastatteluista. Tällä hetkellä Feeling Stitchyssä on ns. stitchalongina eli kirjontahaasteena hauska vintagehenkinen kirjota-aihe, jonka ajattelin kirjoa keittiöpyyhkeeseen. Nuoriherra Anglofiili saa opiskelijaboksiinsa uuden muistutuksen äidistään... ; )


 Cate Anevskin suunnittelema vintage-henkinen kirjontakuvio

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Kahdeksankulmainen lattiatyyny



Menneen pääsiäisen ompeluprojektini oli iso lattiatyyny Amy Butlerin Love-kokoelman Trumpet Flower kuosista. Amyn kankaat ovat järjestään niin herkullisen värisiä, että oli suorastaan pakko päästä kokeilemaan jotain niistä! Tosin värikkäiden ja runsaiden kuvioiden sovittaminen muuhun sisustukseen asetti jonkinmoisia rajoitteita.

No mikään pikkurahan projekti tämä ei ollut... Puuvillainen sisustussatiini maksoi Eurokankaassa reilusti päälle kahdenkympin metriltä ja kuviot eivät olisi tulleet oikeuksiinsa, jos niitä ei olisi kohdistanut, joten kangastakin kului melko runsaasti. Onneksi reunoista jäi isohkoja paloja ja loppupäästäkin sen verran reippaasti kangasta, että saan niistä värkättyä vielä kesäkassin ja melko monta pikkupussukkaakin. Täytynee yrittää kaupitella niitä tuttavapiirille, jotta saan hieman tyynyn kustannuksia katettua...miehellä ei ole aavistustakaan tyynyn kuluista ;)




Tyynyn kaavan muokkasin parin vuoden takaisesta Suuri Käsityölehdestä löytämästäni mallista, jossa keskuspala oli pyöreä. Esikuvanani olivat Amy Butlerin Gum Drop -ottomaanit, jotka ovat jakkaramaisempia - pienempiä, mutta korkeampia.

Amyn rahit on täytetty maissista (maissisokerista) valmistetulla vanulla napakoiksi ja sellaista vanuahan ei täältä meiltä löydy. Kokeilin ensin tavallista polyestertäytevanua, mutta sitä olisi melkein 80 sentin halkaisijaltaan olevaan tyynyyn uponnut aikamoiset määrät, ennen kuin tarvittava napakkuus olisi saavutettu. Vaihdoin siksi täytteeksi styrox-kuulat, joita säkkituoleissakin käytetään ja täytin tyynyn niin täyteen kuin suinkin pystyin. Pieni temppu oli sitten saada sisätyyny tungettua päällisen sisään, kun kuulat valuivat aina tyhjempään osaan sisusta eivätkä päällisen suuntaan!




Kesäprojektiksi olen suunnitellut värimaailman neutralointia olohuoneessamme ja hiekan värisen irtopäällisen ompelua kulahtaneeseen sohvaamme, jotta kahdeksankulmainen lattiatyynyni pääsee oikeuksiinsa sisustuksen kesäisenä väripilkkuna.

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Blogilistan päivitystä

Tein pari muutosta oikeasta reunasta löytyvään blogilistaani. Strickpraxis-blogin Ingrid aikoo pitää pitkän tauon tai lopettaa kokonaan, joten poistin sen. Samoin sai Marie Claire Idees lähteä - siellä ei ole aikoihin ollut mitään kivaa ladattavaa ja kun tuo ranskankielen taitoni on olematon, niin enpä juuri kostu niistä teksteistä. No, onhan siellä ihan kivoja kuvia kyllä...

Uutena laitoin listaan helsinkiläisen Kajsa Wikmanin Syko-blogin. Kajsa on käsityöläinen/taiteilija ja pienyrittäjä, joka on päässyt kansainvälisille kustannusmarkkinoille kirjallaan Scandinavian Stitches.


Scandinavian Stitches by Kajsa Wikman

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Pääsiäistä odotellessa - While Waiting For Easter


Pääsiäiseen on vielä pari viikkoa aikaa ja sitä odotellessa voi näperrellä vaikka koko porukalle kullekin oman väriset kanamunanlämmittimet. Iloisen kirjava tipujoukko aamiaispöydässä saa taatusti unisimmankin ruokailijan hereille!

Tämä lämmitin on niin helppo valmistaa, että se syntyy vaikka vähän nuoremmaltakin näpertelijältä, joten kokoa vaikka perheen pienimmätkin pöydän ääreen puuhastelemaan ja luomaan perheen omaa pääsiäisperinnettä. Yksityiskohtaisen ohjeen kaavoineen löydät täältä linkin takaa : > tai täältä Käspaikasta.


Easter is only two weeks away and while waiting for it there's plenty of time to make a whole bunch of egg warmers. Make every body a cosy of their own in bright colors and you'll have a cheerful flock of chicks in the breakfast table!

This cosy is so easy to make that even a younger crafter can manage it. So why not gather all the family together and create a joyful crafting moment before Easter. My tutorial is in finnish but it's very easy and clear with pictures and patterns : > You just need craft felt and embroidery thread!

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Minikirjoja - Mini Books


Kevään Ihana-lehdessä (1/2011) oli ohje hauskaan yhdestä paperiarkista taiteltuun Maze Book -albumiin. Googlailemalla löytyi lisää vinkkejä ja yllä on kolmen kokeilun lopputulokset. Kirjan sivut voi periaalleessa taitella minkä tahansa kokoisesta paperiarkista. Neliömäisestä arkista muodostuu neliömäinen kirja ja arkin ollessa suorakaiteen muotoinen, on kirjakin vastaavasti suorakaide. Aukeamia kirjaan muodostuu perustaittelulla 8, joista laitimmaiset sivut liimataan kiinni kansiin. Kuvan kirjoista suurin on n. 7  x 7 cm ja pienin n. 4 x 5,5 cm.

Ohjeeni minikirjan tekoon löydät täältä : ) Minikirjat voi hyvin tehdä myös kierrätysmateriaalista, kuten lahja- tai aikakauslehtipaperista, vahoista kirjansivuista ja piirustuslehtiön tms. taustapahvista!

Maze Book is made by folding a single sheet of paper. If you start with a square sheet the book will be square as well and starting with a rectangle you consistently end up with a rectangular book. With the basic folding you will get 8 openings where the first and the last page will be attached to book covers. The biggest book in the picture is ca. 7 x 7 cm and the smallest ca. 4 x 5,5,cm.

There are lots of maze book tutorials in english on the web. Try this or this. I just made the cover a bit differently in my tutorial written in finnish : ) You can make your mini book also using recycled materials like gift wrap or magazine paper, old book pages and cardboard backing of a drawing block!

Skräppipaperisarjasta tehdyn minialbumin voi täyttää vaikka pienillä runoilla - Book made with scrapbook papers


Minikirjan sivut on printattu koristeellisella tekstityypillä - Mini book with pages printed with decorative font


Kirjan sivut on taiteltu vanhan pokkarin yhdestä sivusta - Pages of the book are from on old pocket book page

perjantai 4. maaliskuuta 2011

Neuleen päättäminen ompelemalla

Neuleen päättäminen ompelemalla on Amerikassa vaikuttaneen, mutta Englannissa syntyneen "neuleguru" Elizabet Zimmermanin oiva keksintö. Kirjassaan Knitting Without Tears hän tosin toteaa, ettei välttämättä ole ensimäinen ihminen maailmassa, joka tällä tavoin on neuleita päättänyt. Englanninkielisisissä ohjeissa menetelmän nimi on joko sewn cast off tai sewn bind off (usein EZ's -etuliitteellä).

Tällä menetelmällä neuleen päätösreunasta tulee mukavan joustava verrattuna neuloen tehtyyn päättämiseen. Menetelmä sopii oikein hyvin varsinkin edestakaisneuleeseen ja toimii myös joustinneuleessa (esim. kärjestä aloitettujen sukkien varren suussa).

Ja näin se tapahtuu: Varaa ompelemalla päättämiseen lankaa 3 - 4 kertaa puikoilla olevien silmuikoiden leveyden verran. Käytä ompeluun tylppäkärkistä kanavaneulaa.



1. Pidä neuletta vasemmassa kädessäsi ja pujota neula oikealta vasemmalle kahden puikolla olevan silmukan läpi. Vedä lanka kokonaan silmukoiden läpi.









2. Pujota neula takaisin päin ensimmäisen silmukan läpi vasemmalta oikealle ja kiristä lanka.
Voit säädellä päätettävän reunan joustavuutta langan kiristystä säätelemällä, mutta varo kuitenkin vetämästä pistojan turhan tiukalle.










3. Pudota ensimmäinen silmukka pois puikolta ja toista vaiheita 1 - 3 koko päätettävän reunan mitalta.
Suljetussa neuleessa pujota neula lopuksi alkupään ensimmäisen silmukan reunan läpi ja viimeisen silmukan kautta nurjalle, jotta saat siistin ja katkeamatta jatkuvan päätösreunan.
Päättele lopuksi langanpää neuleen nurjalle puolelle.










Yllä olevassa neuleessa on joustinneuleen jälkeen neulottu kerros oikeaa ja kerros nurjaa, jonka jälkeen reuna on päätetty ommellen.

You Tubesta löytyy video, jossa menetelmä myös selviää hyvin.

sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Minni-tossut - Minni Slippers

For english tutorial: see bottom of the page!

Keväisen vihreä versio Minneistä - Minni Slippers in Spring Green
Oli tarvetta virkatuille tossuille ja nettihaulla löytyi kivannäköisiä useampiakin. Ohje löytyi vain englanniksi, mutta toteutustapa ei aivan tyydyttänyt tekijää. Joten koukku käteen ja omaa versiota virkkaamaan!

Novitan Isoveli-langasta löytyy nyt jokunen kiva keväinenkin väri ja lankaa saa yleensä kautta vuoden - toisin kuin joitakin muita kyseisen firman lankoja, kuten esimerkiksi Tempoa, jota ei kaupoista löydy enää oikein mistään, vaikka talvineulekausi on vielä hyvässä vauhdissa! Isoveli on polyamidivahvisteisena oiva lanka näihin tossuihin, jotka on virkattu puolipylväillä (ei tule niin harvaa kuin nettilöytöjen pylväillä virkatuissa tossuissa).

Tossut on aloitettu kärjestä ja ohjetta on helppo muunnella eri kokoisiin jalkoihin sopivaksi. Kontrastiväri sisäreunassa ja jalan yli kulkeva napitettava remmi viimeistelevät Minni-tossujen nostalgisen tyttömäisen tyylin. Pikkuihmisten tossuihin voi pohjaan piirrellä liukuesteaineella liiallista vauhtia hillitsevää kuviointia (tuotetta löytyy sekä monesta nettikaupasta että lanka- ja ompelutarvikeliikkeistä).

Virkkasin myös toisen, hiukan tummemman väriversion Minneistä. Niissä kärkiosa on kerrosta lyhyempi ja jalanpäällysremmikin lähempänä kärkeä. Ne lämmittävät nyt Neiti Tyttären alati viluisia varpaita.



Minnit fuksian punaisina violetein yksityiskohdin - Minni Slippers in fuchsia with purple details

Minni-tossujen ohjeen löydät kätevästi avautuvana pdf-tiedostona, täällä näin. Jos innostut kokeilemaan Minnien virkkaamista, olisi kiva, että laittaisit tänne kommenttehin palautetta kuinka oma projektisi onnistui. Minni-tossut löytyvät myös Ravelrystä!

KORJAUS: Linkki ohjeeseen päivitetty 25.6.2015

English pdf-version of pattern tutorial can be found here.
If this pattern inspires you to make your own Minni Slippers, it would be nice if you commented how you project succeeded. Minni Slippers can also be found in Ravelry!

EDIT: Link to pattern updated 25.6.2015

perjantai 21. tammikuuta 2011

Tupsupipo

Talvi on ollut kiitettävän kylmä ja runsasluminen. Neiti Tytär kaipasi korville lämmikettä ja sai lämpimän, nopeasti neulottavan pipon.

Lankana on Sandnesin Easy, joka on pehmeää ja kutittamatonta merinovillaa. Pipon neuloo todella nopeasti, jopa yhdessä illassa!


Easy-pipo

Lanka: Sandnes Easy 100 g
(väri 4617, vadelmanpunainen)

Puikot: pyöröpuikot nrot 5 ja 7
(pit. 60 cm) ja sukkapuikot nro 7



Ohje:

Luo 84 silmukkaa puikoille nro 5.

Neulo kerros 1 oikein 1 nurin –joustinneuletta, liitä neule renkaaksi ja neulo yhteensä 6 krs (vaihda viimeisellä krs:lla suuremmille pyöröpuikolle).

Neulo vuorokerroksin krs oikeaa ja krs 1 o 1 n –joustinneuletta (=mallineule), yhteensä 28 krs.

Kavennuskerros: Aloita kaventaminen oikealla krs:lla *kavenna neulomalla 3 s yhteen = nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 2 s oikein yhteen ja nosta sen jälkeen neulomatta nostettu s kavennettujen yli (nosta ensin 1. s ja sitten 2. s oikein neulomatta ja siirrä ne vasemman puoleiselle puikolle niin, että oikea silmukka on vasemmalla puolella, neulo sitten 3 s yhteen), neulo 1 s oikein*, toista * * kerroksen loppuun. Tarkista, että silmukka määrä säilyy parillisena. Siirrä neule sukkapuikoille.

Jatka mallineuletta 5 krs.

Kavennuskerros: kavenna 2 s yhteen ylivetämiskavennuksella, toista kerros loppuun.

Neulo kerros oikeaa ja vielä yksi kavennuskerros, aina 2 s yhteen (= 9 s). Katkaise lanka ja pujota se kaksi kierrosta silmukoiden läpi.

Päättele langanpäät nurjalle. Valmista tupsu ja kiinnitä se pipoon. Sileytä pipo kostean liinan läpi höyryttämällä.

Ohjeeseen tehty korjaus 4.10.2013

keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Kukkalapaset


Pitkästä aikaa tartuin puikkoihin neuloakseni kirjoneuletta. Kummitytöllä oli 18-vuotissynttärit ja postissa lähti lämmittävä paketti kohti Vaasaa.


Vuonna 1994 Pirkanmaan käsi- ja taideteollisuusyhdistys julkaisi joukon maakuntalapasia ohjeineen ja Kainuun kukkalapaset olivat tuolloin mukana tummansinisellä pohjalla. Viime vuonna lapasiin tehtiin uusi punasävyinen väritys ja malli löytyy Taito-lehdestä 4/2010. Lapasten ohje alkuperäisellä värityksellä on myös Suuren käsityölehden numerosta 11-12/2006.
Kuvan lapaset on neulottu paksusta Pirkka-langasta puikoilla nro 3. Pohjaväri on sama kuin ohjeessa, mutta osa kuviolangoista löytyi vanhoista varastoista ja mm. lehdet ovat vihreämmät kuin ohjeessa.

Mallitilkun neulomisen jälkeen jätin lapasten sivuista yhteensä neljä silmukkaa pois, mutta loppujen lopuksi olisi ne voineet hyvin siellä ollakin, sen verran neule kuitenkin kukkakuvioiden kohdalla kiristyi... Peukaloiden kirjoneuleen toteutin hieman mallista poikkeavalla tavalla, jolloin niiden neulominen oli huomattavasti helpompaa ja jäljestä tuli tasaisempaa.


Sileytys kokonaan kastelemalla ja tumppuplokkien päälle oikomalla teki tehtävänsä - koko on toivottavasti suhteellisen sopiva. Tumppublokit olen tilannut joskus suoraan niitten valmistajalta sähköpostilla, mutta tiedän niitä myytävän Etsyn lisäksi myös joissakin lankaliikkeissä mm. FiinaNeuleessa.


Kasteltu lapanen tumppuplokin päälle oiottuna

Noita yllä mainittuja lehtiä kannattaa kysellä kirjastoista, joista niitä saattaa saada lainaksi tai ainakin niistä voi ottaa siellä kopioita.

Uusi päivitys 1.3.2013: Kainuun kukkalapasiin löytyyt nyt ohje myös Suuri Käsityö -lehden nettisivulta. Väritys ohjeessa on alkuperäinen tummansinipohjainen - valitse haluamasi värit ja tee oma versiosi! Minun tekemissäni lapasissa on pohjavärinä viininpunainen ja kukkakuvioissa kirkas punainen ja oranssi sekä vaalean punainen ja fuksia ja lehtikuvioissa pareittain neljää eri vihreän sävyä.