sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Aah, naan-leipää!




Mikäli olet joskus ruokaillut intialaisessa tai nepalilaisessa ravintolassa, tiedät miten hyvää onkaan naan-leipä. Eilen mies oli vailla intilaistyyppistä ruokaa, joten kokkasin Chicken Tikka Masalaa. Samalla sain päähäni kokeilla myös naan-leivän tekoa.

Meillä ei juurikaan intialaisia ruokia harrasteta, vaikka kaapista löytyikin purkki garam masala-seosta. Kanakastikkeen tein useamman eri reseptin variaationa, niitä kun tuntui löytyvän niin monta erilaista versiota, enkä halunnut ihan valmiista purkkiseoksesta lähteä liikkeelle.

Samoin oli naan-leipäreseptien kohdalla. Toisissa oli nostatusaineena hiiva, toisissa leivinjauhe ja joissakin oli jopa kumpaakin. Sopivan tuntuinen ohje löytyi Ellan reseptit -blogista.

Tässäpä se hieman omin sanoin editoituna:

Naan-leipä
8 kpl
1 dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl sulatettua voita
1 muna
1 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
+ pari rkl sulatettua voita voiteluun 

Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja sokeri. Lisää jogurtti, muna, voi sekä suola ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja sekoita käsin tasaiseksi taikinapalloksi. Vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Laita kulhon päälle leivinliina tai kelmua ja jätä kohoamaan lämpöiseen paikkaan vähintään tunniksi.

Jaa taikina 8 osaan. Kauli hyvin ohuiksi pisaran tai soikion muotoisiksi. Sulata voi voitelua varten. Kuumenna paistinpannu. Paista leipiä keskilämmöllä yksi tai kaksi kerrallaan (riippuu pannun koosta), kunnes alapuoli on saanut väriä ja yläpuolelle on muodostunut kuplia. Paista vielä toiseltakin puolelta pari minuuttia. Nosta pois pannulta ja voitele molemmin puolin voisulalla.

Vaihtoehtoisesti leivät voi paistaa myös 250 asteisessa uunissa grillivastuksen alla. Leivinpelti kannattaa silloin laittaa uunin ylätasolle kuumenemaan samalla, kun säädät uunin päälle. Sujauta pellille neljä leipää ja paista 5 – 7 minuuttia (tarvittaessa käännä ja paista vielä pari minuuttia toiseltakin puolelta). Voitele leivät molemmin puolin voisulalla.


Tarjoa leivät heti lämpiminä esimerkiksi intialais- tai aasialaistyyppisen ruoan seurana. Hyviä ovat toki muutenkin!

Tulosta resepti pdf-tiedostona täältä!


1 kommentti:

  1. Kiitos tästä selkeästä ohjeesta! Ajattelin kokeilla huomenna :) Mukavaa viikonloppua! Tanja

    VastaaPoista