perjantai 4. maaliskuuta 2011

Neuleen päättäminen ompelemalla

Neuleen päättäminen ompelemalla on Amerikassa vaikuttaneen, mutta Englannissa syntyneen "neuleguru" Elizabet Zimmermanin oiva keksintö. Kirjassaan Knitting Without Tears hän tosin toteaa, ettei välttämättä ole ensimäinen ihminen maailmassa, joka tällä tavoin on neuleita päättänyt. Englanninkielisisissä ohjeissa menetelmän nimi on joko sewn cast off tai sewn bind off (usein EZ's -etuliitteellä).

Tällä menetelmällä neuleen päätösreunasta tulee mukavan joustava verrattuna neuloen tehtyyn päättämiseen. Menetelmä sopii oikein hyvin varsinkin edestakaisneuleeseen ja toimii myös joustinneuleessa (esim. kärjestä aloitettujen sukkien varren suussa).

Ja näin se tapahtuu: Varaa ompelemalla päättämiseen lankaa 3 - 4 kertaa puikoilla olevien silmuikoiden leveyden verran. Käytä ompeluun tylppäkärkistä kanavaneulaa.



1. Pidä neuletta vasemmassa kädessäsi ja pujota neula oikealta vasemmalle kahden puikolla olevan silmukan läpi. Vedä lanka kokonaan silmukoiden läpi.









2. Pujota neula takaisin päin ensimmäisen silmukan läpi vasemmalta oikealle ja kiristä lanka.
Voit säädellä päätettävän reunan joustavuutta langan kiristystä säätelemällä, mutta varo kuitenkin vetämästä pistojan turhan tiukalle.










3. Pudota ensimmäinen silmukka pois puikolta ja toista vaiheita 1 - 3 koko päätettävän reunan mitalta.
Suljetussa neuleessa pujota neula lopuksi alkupään ensimmäisen silmukan reunan läpi ja viimeisen silmukan kautta nurjalle, jotta saat siistin ja katkeamatta jatkuvan päätösreunan.
Päättele lopuksi langanpää neuleen nurjalle puolelle.










Yllä olevassa neuleessa on joustinneuleen jälkeen neulottu kerros oikeaa ja kerros nurjaa, jonka jälkeen reuna on päätetty ommellen.

You Tubesta löytyy video, jossa menetelmä myös selviää hyvin.

4 kommenttia:

  1. Kätsää!

    Mitenkäs suhtauduit Suuren Käsityön tapaan julkaista EZ:n malli mainitsematta idean lähdettä? Itsekin tunnistin mallin heti, vaikken sitä ole vielä koskaan tehnytkään. Ärsytti.

    tippi

    VastaaPoista
  2. Kyllä olis reilua ja hyvän tavan mukaista kertoa lähde, myös idealähde, jos malli on muunnelma ja varsinkin niinkin julkisella foorumilla kuin lehdessä! No, nyt uudessa numerossa näyttikin olevan korjaus, kun joku "tarkkaavainen lukija" oli asiasta huomauttanut. Hmm...

    VastaaPoista
  3. Ehdinpä ensin kirjautua sun lukijaksi!

    VastaaPoista
  4. Kiitos selkeästä ohjeesta.
    Nyt säärystimen suu ei kiristä :)

    VastaaPoista