torstai 18. huhtikuuta 2013

Kukkavirkkuuta


Virkkaaminen on koukuttavaa!  Innostuin taas virkkaamaan afrikkalaisia kukkia, jotka olivat suuressa suosiossa varsinkin vuosi sitten. Niiden ohje on alunperin julkaistu eteläafrikkalaisessa Sarie-lehdessä vuonna 2009 ja sen verkkosivuilta löytyy ohje afrikaansin kielellä ;)
Kaivelin varastoja ja löysin Novitan Samos-lankaa. Näistä kukista olisi tulossa peitto vauvanvaunuihin, mutta nyt on taas uusi kesäneule vireillä, joten saa nähdä kumpi projekteista valmistuu kesäksi.
Unikonpunaiset kukat ovat viime vuonna Novitan Miamista virkaamiani. Teimme yhteistyönä virkasisareni Tarjan kanssa laukun vapaaherrattareksi jääneelle Ailalle.
Kumpikin virkkasi ja kokosi laukunpuolikkaansa (surkean epätarkka kuva), joista sitten kasasimme kangasvuorillisen kesäveskan. Laukun ohje löytyy malesialaisen Joannen Craft Passion -blogista englannin kielellä ja siellä on vaiheittaiset kuvat valmistuksesta kahtena osapostauksena. Ensimmäisessä osassa on virkkausohjeet sekä päällisen kokoaminen ja toisessa vuorin valmistaminen sekä viimeistely. Laukkuun on virkattu kulmiin neliömäiset palat samalla kukka-aiheella (kuvat ja ohje myös blogissa).
Ailan laukkua emme valmistaneet aivan yhtä monivaiheisesti kuin ohjeessa. Esimerkiksi vuorin kuusikulmiotikkaukset jätimme pois, samoin kuin kantimien kangasvahvisteet. Kuvan laukun kantimet ovat pitemmät kuin alkuperäisohjeessa ja ne valmistettu kaksinkertaiseksi ommellusta puuvillaisesta mattonauhasta. Laukun vuori on valkopohjaista mustapilkullista puuvillakangasta.
Suomenkielisiä ohjeita afrikkalaisten kukkien virkkaamiseen löytyy mm. Punomon Tee itse -osiosta (jos tulostus on hankalaa, tulosta yksisivuinen pdf täältä - tosin tämä linkki poistuu tulevaisuudessa) ja Suuren Käsityölehden nettisivuilla on vaiheittaiset kuvalliset ohjeet virkkausmerkeillä kerroksittain.

Jos laukun virkkaus tuntuu liian suurelta projektilta, aloita vaikka neulatyynystä - siihen tarvitset vain yhden tai kaksi kukkaa. Vinkkejä täältä (ohje englanniksi) ja täältä (ohje hollanniksi). Tai tee kukkaro, kuten Lankahiirulainen (ohje) tai Marlene portugalista (kuva).


Kuva Ellebel handmade -blogista3 kommenttia:

 1. Että taas niin ihania juttuja :)
  Terv. Pia

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana laukku! Vau, afrikaansinkielinen ohje! Mä niin tykkään afrikaansista, en tosin osaa sitä kovin hyvin. Innostuin siitä ollessani 5 kk Etelä-Afrikassa joitain vuosia sitten. Ois mukava oppia virkkaamaan afrikaansiksi. :)

  VastaaPoista
 3. todella kaunis laukku:) virkkaan itse myös paljon erilaisia laukkuja, niitä on niin hauska suunnitella ja tehdä.

  VastaaPoista