Tarvikkeet löytyivät omista varastoista: puuvillakangasta, vinonauhaa, nyöriä, nyörinkiristin ja ompelulankaa. Kuvan kiristin on vanhasta Brabantian silityslaudan päällisestä ja pitää nyörin kiristyksen tosi tiukalla.
Ensin kankaan silitys, jotta on helpompi työstää. Silityslaudan riisuminen ja päälliskankaan kuvioiden kohdistus. Ympärille täytyy jättää muutama sentti tilaa.
Lautaa kaavana käyttäen varojen piirtäminen. Tähän malliin oli 5 cm sopivasti, mutta jos laudassa on teline silitysrautaa varten, kannattaa tarkistaa, miten päällinen siinä päässä asettuu laudan päälle.
Varojen piirtämisen jälkeen leikataan kangas muotoonsa. Tässä päällisessä varat ovat joka puolella lautaa yhtä leveät.
Vinonauha pitää silittää ensin auki ja sitten uudelleen kaksinkerroin. Ennen silitystä kannattaa mitata miten pitkä pätkä nauhaa tarvitaan kiertämään koko päällinen. Silitä nauhan päihin taitteet, jotka kääntyvät nauhan sisäpuolelle piiloon.
Sitten neulaamaan vinonauhaa päällisen reunaan. Varsinkin niissä laudoissa, joissa on silitysrautateline, kannattaa pujotusaukko kiristysnyöriä varten jättää laudan kärkeen.
Vinonauha ommellaan paininjalan etäisyydeltä reunasta suoraompeleella (näin nyöriä varten jää sopivan leveä kuja) ja saumanvaran reuna huolitellaan siksakilla. Siksakkauksesta ei kannata luistaa, jotta päälliskankaan reunat eivät myöhemmin pesun yhteydessä ala purkautua.
Seuraavaksi silitetään saumanvarat päälliseen päin ja sitten voikin jo pujottaa nyörin syntyneeseen kujaan. Tässä käytin kaihdinnyöriä, mutta muunkinlainen kiristystä kestävä nyöri on ihan passelia.
Silituslaudan pehmuste kannattaa muistaa asettaa paikoilleen ennen kuin pujottaa uuden päällisen laudan päälle. Jos oman silityslautasi pehmuste on jo päässyt väsähtämään, hanki uutta pehmikehuopaa. Tampereella lämmön kestävää polyesterhuopaa on saanut ainakin Poppanavakasta. Jos sinua lähellä olevasta kangaskaupasta ei tällaista huopaa löydy, niin netistä sitä saa tilattua mm. Ullakasta ja Tilkkutexistä.
Kuvassa oleva nyörinkiristin on anorakinnyöriin tarkoitettu, mutta ajaa asiansa tässäkin kiristystarkoituksessa.
Ja kyllä näyttää paljon kivemmalta uudelleen vaatetettuna koko silityslauta! Ja mätsää muuten työhuoneen verhojenkin kanssa ;) Seuraavaksi pitäisi ommella uusi päällinen isompaankin silityslautaan - keväinen kangas on jo ostettuna...
Hei edelläkävijä! Eilen siivotessani nostin jo "silityshevoseni" valmiiksi uutta päällystystä varten;). Ehkäpä minäkin jo huomenna...
VastaaPoistaTyylillä toteutettu!
VastaaPoistaKiitokset :)
PoistaHyvä ja havainnollinen ohje, kiitos! Oma lautani kaipaa kipeästi uutta päällistä, entinen on a) täynnä liimaa (kaikenlaisista liimaharsoista) ja b) täynnä kissankarvoja (katti tykkää istua laudalla ja katella ulos). Ehkä saan jonain päivänä aikaiseksi uuden päällisen (ainakaan ohjeen puutteeseen se ei kaadu). - Kiitos kommentistasi mun blogissa ja linkistä! Itse en päässyt käymään Voipaalassa, joten nyt sain ihan ensi käden vaikutelmia sieltä.
VastaaPoistaTuo pitäis itsekin tehdä, kun vaan jaksais. Kiitos hyvistä ohjeista!
VastaaPoistaOlisinpa lukenut tämän ohjeen eilen. Silityslautani oli odottanut päällystämistä jo kuukausia ja eilen aloin toimeen. Enkä oikein saanut sitä natsaamaan tuon silitysraudan telineen kanssa enkä hokannut laittaa nyöriä toiseen päähän. Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaLöysin blogiisi Suuren käsityö-lehden kautta ja tykkään blogistasi tosi kovasti! On todella mukavaa, kun jaksat laittaa seikkaperäisiä ohjeita tänne muiden bloggaajien iloksi ja inspiraation lähteeksi.
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaBloggailen vähän satunnaisesti...silloin, kun on aikaa ja ideaa.
Kiitos kaikille kommenteistanne :)
VastaaPoista