sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Virkattu tawashi
Täällä tuuma&toimessa on ollut hyvin hiljaista melkein puoli vuotta. Olen toki värkkäillyt kaikenlaista, mutta syystä tai toisesta ei ole ollut oikein intoa väsätä ohjeita tai kirjoitella tänne. Nyt tuli sopiva inspiraatio ja otin itseäni niskasta kiinni.

Virkattuja ja neulottuja pesimiä on netissä näkynyt erilaisina versioina vähintään pari-kolme vuotta. Mullakin on jo ainakin vuoden verran ollut jemmassa Lankaideasta ostamaani Allhemp6 -hamppulankaa ja aikomuksena tehdä siitä jonkinlainen rätti tai muu pesin. Juttu palautui taas mieleen käydessäni viikonloppuna Tampereen Suomen kädentaidot -messuilla. Lankakauppa Kerän Jonna Hietala siellä virkkasi Idealavalla tawashia, joka on japanilaisten versio pesimestä. Eri mallisten tawashien ohjeita löytyy netistä pilvin pimein sekä virkattuna että neulottuna, varsinkin englannin kielisenä. Myös Jonnan tekemästä Kerällä-kirjasta löytyy sellaisen ohje ja toinen Kerän blogista. Mun mieleen on tällainen yksinkertaisen mallinen pesin, jota voi käyttää joko astioiden, pintojen tai itsensä puhdistamiseen.

Tawashi kannattaa virkata jostakin keskivahvasta pestävästä langasta, jotta sen voi aika ajoin heittää pesukoneeseen 60 asteen pesuun. Omista tawasheistani valkoinen on virkattu pitkäkuituisesta hamppulangasta ja se on näin alkuun vähän karheampi. Vaalean sinisen lanka on pehmeää Rowan Handknit Cottonia, jota myös löytyi omista kätköistä (sekin taitaa olla Lankaideasta ostettu).
Tawashin virkkaaminen on tosi nopeaa. Yhdessä illassa ehdit vauhtiin päästessäsi virkata useammankin. Virkkaussilmukoista sinun on osattava (tai opittava: katso vinkkiä täältä) ketjusilmukka, kiinteä silmukka, puolipylväs ja pylväs. Koukuksi sopii numero 4 - 4,5 käsialastasi riippuen - tawashista ei kannata virkata turhan tiivistä, jotta se pääse käyttöjen välillä kuivumaan. Lankaa yhteen tawashiin kuluu noin 25 grammaa.
Kun virkkaat tawashiin ketjusilmukkalenkin, on se helppo ripustaa siitä ilmavasti kuivumaan.
Tulosta itsellesi pdf-ohje ja ryhdy tehtailemaan kivoja pikkulahjoja pukinkonttiin! Ohjeen löydät myös Punomon Tee itse -sivuilta.

Onko sinulla jo kivoja ideoita mielessä itse tehtäviksi joululahjoiksi?

3 kommenttia:

  1. Onkin ollut ikävä postauksiasi! Virkkasin tawashin heti postauksen luettuani. Anu

    VastaaPoista
  2. Kiva, että ohje houkutti kokeilemaan! Ehkäpä innostusta ja ideoita alkaa taas vähitellen tulla mullekin :)

    VastaaPoista