keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Sillä välillä toisaalla...


Tovi jos toinenkin on vierähtänyt edellisestä blogipäivityksestä, joten tässä katsaus viimeaikojen aikaansaannoksiin. Viime kesänä aloitin kansallispuvun sukkien neulomisen ja toinenkin sukka valmistui alkusyksyn mittaan. Osviittana käytin Taito Uusimaan ohjetta,  joka löytyy tältä sivulta pdf-tiedostona. Nilkan vikkelikuvio on Säkylän sukasta Mary Oljen kirjasta Suomalaisia sukkia ja muita neuletöitä. Lankana näissä on Arwetta ja puikkokoko 1,75.


Kansallispuvun sukat

Nilkassa on vikkelikuvio, jonka esikuva on Säkylästä

Kansallispukuprojektini on ollut vireillä jo pari vuosikymmentä ja Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi päätin saattaa sen päätökseen ennen itsenäisyyspäivää. Elokuussa bongasin Ahjolan kansalaisopistossa alkavan Kansallispuku kuntoon -kurssin, jonne pääsin onneksi ensimmäiseltä varasijalta. Kurssin mittaan valmistuivat liivi ja pellavainen alushame. 

Koulun käytävillä itsenäisyyspäivän aattona asuni eli Auranmaan kansallispuku herättikin ansaittua ihastelua.
Hassua kyllä, etenkin teini-ikäisten poikien keskuudessa!


Auranmaan naisen kansallispuku

Alkuvuodesta jatkoin projektia vielä tykkimyssyn kimpussa. Tykkimyssy on päällystetty kermanvaalealla silkkisatiinilla ja koristelut on vamistettu kultanauhasta sekä kultapaljeteista. Koristelut olin onnekseni tehnyt jo muutama vuosi sitten. Nyt niitä piti vain täydentää myssyn kopan päällystyksen jälkeen koukkunauhojen ja paljettien kiinnityksellä.








Tavallisempiakin käsitöitä kuten sukkia ja pipoja on siinä sivussa syntynyt. Noista monivärisitä Snap-pipoista innostuin pääsiäisen aikoihin sen verran, että niitä syntyi yhteen syssyyn kolme kappaletta, joista kaksi ensimmäista kuvassa hangella. Ohje pipohin löytyy englanninkielisenä Ravelrystä (maksullinen ohje).






Pari viikkoa sitten kokeiltiin kasiluokkalaisten kanssa partavaahtomarmorointia tiskirätteihin.
Tosi hienoja luomuksia niistä tulikin!





2 kommenttia:

  1. Haaveilen itse Auranmaan kansallispuvusta. Mistä löysit ohjeet - kansallispukuneuvostosta ei herunut hirveästi apuja. Painoitko liivikankaan itse?

    VastaaPoista
  2. Parempi myöshään kuin ei milloinkaan...
    Olen aloittanut pukuni teon jo reilusti yli kymmenen vuotta sitten ja ohjeet sekä materiaalit hommasi silloinen opettaja kansalaisopistossa (siirtyi sittemmin ihan muihin töihin). Liivikangasta hän tilasi joltakulta, joka sitä oli aikoinaan myyntiin painanut, mutta sittemmin lopettanut - sain vähän "sekundapaloja" useamman kuin muuten olisi tarvittu. Nyt kangasta ei varmaan saa tosiaan mistään.

    VastaaPoista