torstai 17. tammikuuta 2013

Puikot talteen

Äitini sai joululahjaksi uuden puikkokotelon. Se on parannettu versio jo 80-luvulla tekemästäni kotelosta, joka alkoi olla kohtuullisen kulahtanut. Sen lisäksi puikot valuivat vanhasta kotelosta ulos aina, jos erehtyi nostamaan sitä väärin päin...

Uudelleen disainattu puikkokotelo on tehty Sanna Annukan Marimekolle suunnittelemasta Vanhakaupunki-kankaasta. Kotelossa on eri pituisia, leveydeltään kolmesenttisiä lokeroita niin virkkuukoukuille, sukkapuikoille kuin pitkille puikoillekin. Lisäksi alareunassa on kristallimuovista tehdyt lokerotaskut, joissa voi säilyttää vaikka puikkomittaa ja palmikkopuikkoja.


Puikkokotelo avattuna


Huomaa lapsenlapsen lahjoittama viininpunainen, koteloon sointuva Paavo Puiccomitta omassa taskussaan!


Puikkokotelo yläreuna taitettuna

Huomattavaa tuotekehitystä entiseen versioon on taitettava yläreuna, joka estää puikkoja liukumasta ulos kotelosta, kun se on rullattu kasaan. Systeemi on kyllä jo vuosia sitten keksitty, mutta on odottanut toteutustaan. Lisäsin myös nepparit kulmiin, jolloin kotelon rullalle kääriminen sujuu helpommin, kun taite pysyy paikoillaan.


Kotelo päällyspuolelta

Päällyspuolella näkyy hienosti suunnittelijan luoma visio lapsuusmuistoista Suomessa: etelän vanhan satamakaupungin idyllinen rauha.


Kotelo rullattuna

Rullalle kääritty puikkokotelo solmitaan kiinni toiseen reunaan ommeltujen nauhojen avulla. Ja kas, puikotkaan eivät enää valu ulos - nappasitpa kotelon käteesi miten päin vaan!


Haluatko sinäkin tehdä itsellesi kolme vuosikymmentä testatun ja toimivan puikkokotelon?

Tässä tarvikkeet:
 • 45 cm päällyskangasta ja sama mitta väriin sopivaa sisäkangasta
 • palanen kristallimuovia
 • ohutta levyvanua
 • ompelulankaa
 • kaksi kiinnilyötävää nepparia

Ja puikkokotelon strategiset mitat:
 • korkeus 45 cm, leveys 44 cm
 • puikkotaskupalan  valmis korkeus 28 cm, leveys 44 cm: virkkuukoukkutaskujen korkeus 10 cm (3 kpl), sukkapuikkotaskujen korkeus 15 cm (5 kpl), pitkille puikoille on 6 taskua - kaikkien taskujen leveys on 3 cm
 • solmimisnauhojen leveys reilu 1 cm (leikkaa 4,5 cm leveää nauhaa ja ompele nelikerroin), pituudet 38 cm ja 60 cm
 • kristallimuovitaskun korkeus 13 cm, leveys oman tarpeen mukaan (kantattu kankaasta leikatulla nauhalla)

Ohje lyhykäisyydessään:

Leikkaa kotelon palat. Valmista puikkotasku, jonka yläreunassa on kaksitaitteinen päärme. Aseta sisäkangas ja puikkotasku päällekkäin ja neulaa kiinni toisiinsa. Merkitse puikkotaskujen pystysuorat tikkausviivat ja pohjaviivat. Asettele kaikki kangas- ja vanukerrokset paikoilleen. Kiinnitä kerrokset toisiinsa nuppineuloin ja harsi tosi hyvin, jos käytössäsi ei ole ompelukoneen tasasyötintä (=lisävaruste, joka takaa sen, että kaikki kangaskerrokset syöttyvät ommellessa samaan tahtiin).

Ompele puikkotaskujen pystytikkaukset ja kotelon ulkoreunat suoraompeleella. Ompele poikkitikkaukset virkkuukoukku- ja sukkapuikkotaskujen pohjan kohdalle. Ompele 7 cm:n etäisyydelle yläreunasta poikittainen tikkaus taitettavaa reunaa varten.

Leikkaa tarpeellinen määrä 4,5 cm leveää kaitaletta sisäkankaasta - sillä kantataan muovitasku ja kotelo sekä valmistetaan solmimisnauhat. Mittaa: ulkoreunat + muovitaskun reuna + solmimisnauhat + vähän ekstraa saumoihin sun muihin. Ompele pätkät yhtenäiseksi kaitaleeksi ja silitä se sitten nelinkertaiseksi (ensin kaksinkerroin, avaa ja taita sitten pitkät reunat silitetylle keskitaitteelle ja lopuksi vielä taitetut pitkät reunat päällekkäin niin, että kangas on nelinkerroin). 

Leikkaa muovitasku ja kanttaa sen yläreuna sekä toinen sivu kangasnauhalla. Ompele tasku paikoilleen ja tikkaa tarvittavat pystytikkauksen lokeroita varten.

Leikkaa kaitaleesta solmimisnauhat ja ompele pitkä reuna ja päät. Kiinnitä kotelon toiseen reunaan.

Kanttaa puikkokotelon ulkoreunat. Kiinnitä nepparit sopiville kohdille taitettavaa yläreunaa varten.
Valmista tuli!

P.S. Koskahan joku tekis mullekin uuden puikkokotelon...? ;)

5 kommenttia:

 1. tää on vielä parempi kuin minun viime talvena itselleni väsäämä - en älynnyt noita neppareita tuohon läppään laittaa ja lyhyiden puikkojen lokeroiden sijoittaminenkin on eri hyvä tässä... tämmöinen kotelo on tosi hyvä käytössä - kunhan aina vain muistaisin laittaa puikot takaisin :D

  VastaaPoista
 2. Tämä on hieno! Olisiko vielä hyvää ideaa pyöröpuikkojen säilyttämiseen?

  VastaaPoista
 3. Onpa kaunis!
  Minullakin on vastaava, jossa säilytän värikynät. Paavo löytyy myös minulta.

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana! Tosi taidokkaasti tehty ja varmasti mieluisa.

  VastaaPoista
 5. Ihanaa saada kommenttejanne :)
  Nina O. kyselee ideaa pyöröpuikkojen säilytykseen ja myös sellaisen kotelon teko on ollut hankelistalla ainakin viitisen vuotta... Täältä löytyisi ideaa, joka sopisi myös irrotettaville kaapeleille (rullaa ihan sivun alalaitaan, niin näet piirroskuvat rakenteestakin) http://offhanddesigns.com/611k.html

  VastaaPoista