keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Kätsy kässypussi
Ystäväni Tiina, innokas neuloja, vinkkasi jokin aika sitten kätevästä pikkuneuleelle sopivasta käsityöpussista, jonka sittemmin jäljitin Etsyyn. Tutkailtuani pussukan kuvia piirsin hieman omaan tyyliini stailatun kaavan ja sain vihdoin viime viikonvaihteessa ommeltua pussukan itselleni.
Tätä pussukkaa on kätevä kuljettaa tai pitää neuloessa käsivarrella, mutta yhtä hyvin se voi olla sohvalla vierelläni. Ennen vanhaanhan ahkerat neulojat (tai kutojat, niinkuin eteläpohjalaisena yleensä sanon) neuloivat kävellessäänkin ja kerä kulki mukana pienessä pussukassa käsivarrella. Tässä on nyt moderni versio vanhasta keksinnöstä.
Erityisen kätevä tämä pussukka on silloin, kun neulon kahta sukkaa kerralla, kahdelta eri kerältä! Kummankin sukan kerät ovat tallessa pussukassa, eivät pyöri ympäriinsä ja vieri välillä lattialle. Kätevintä on, että langat juoksevat eri aukoista eivätkä kierry toisiinsa niin helposti neulomisen aikana.
Pussukka on valmistettu kahdesta eri kankaasta. Sisäpuoli on tässä yksivärinen ja päällinen kuviollinen. Täältä voit ladata pussukan kaavan. Pussukan korkeus on 28,5 cm ja leveys 24 cm. Suurenna kaavaa alaosastaan, jos haluat tehdä isomman. Lisää kaavaan sentin saumanvarat.

Valmista näin:

 • Ompele sekä ulko- että sisäpussukka ensin alaosastaan omaksi pussikseen.
 • Kavenna tai lovea saumanvarat kaarikohdissa ja käännä päällysosa oikein päin.
 • Pujota pussiosat sisäkkäin, oikeat puolet vastakkain.
 • Ompele aukkokohdista pussit toisiinsa, mutta jätä aukkosaumojen yläosasta 1 cm ompelematta (äläkä ompele yläreunaa eli kanninkohtaa vielä ollenkaan). Kavenna tai lovea taas kaarikohdat saumanvaroista ja käännä koko höskä oikein päin toisesta kantimen aukosta eli ompelemattomasta yläreunasta.
 • Oio pussin saumat hyvin auki ja silitä ne litteiksi.
 • Ompele päällysosan kantimen eli auki olevan yläreunan saumat toisiinsa kiinni. Avaa saumaa ja asettele saumanvarat oikeaan asentoonsa pussiosien sisään.
 • Taita sisäpuolen saumanvarat myös sisäänpäin oikeaan asentoonsa ja ompele sauma (aukko) käsin kiinni.
 • Tikkaa vielä aukkojen reunat ympäriinsä suoraompeleella.

Voilà! Kätsy uusi kässypussisi on valmis käyttöön!


11 kommenttia:

 1. Kiitos ! Lopultakin sain ohjeen miten tämmöinen pussi tehdään. Yhden olen saanut lahjaksi ja ihastuin ikihyväksi. Nyt saan tehtyä omat pussit useammallekin työlle.

  VastaaPoista
 2. Juuri näin, kuten Sude sanoi, minäkin sain lahjaksi yhden ja aion tehdä joskus pari lisää!
  Tässä on tosi raikas kangas!

  VastaaPoista
 3. Ja tuo on aivan ykkösjuttu perheessä, missä on kolme kissaa, jotka ovat hyvinhyvinhyvin innostuneita lankojen selvittäjiä...Olen voittanut kaksi tuollaista arvonnoissa ja ne ovat todella mahtavia voittoja. En tiennyt, että ilman hermojen menettämistä voi neuloa kissojen kanssa, ennen kuin sain ensimmäisen pussukkani. Tuo sinun omasi on todella kaunis"

  VastaaPoista
 4. Tuo on todella hyvä idea! Eikä vähiten edellä mainituista syystä...

  VastaaPoista
 5. Kiitos & tackar! Usein yksinkertaiset ideat ovat parhaita :)

  VastaaPoista
 6. Wauh...olipa kiva törmätä tähän ideaan...aina lankakerät lattialla...tuli mieleen kalostaa tuota ideaa...jakaisin pussin ompeleella kahtia, niin kaksi kerää ei sotkeutuisi pussissa...niin ja voihan pusseja olla kaksi...toinen yhdelle ja toinen kahdelle kerälle....
  jep..nyt ompelemaan...kiitti vihjeestä....vaikka paljon olen elämäni (63v)aikana neulonu, niin nyt vasta törmään tälläisern pussiin.

  VastaaPoista
 7. Kiitos ohjeesta. Olen innokas virkkaaja ja varsinkin valkoisen langan varjeleminen likaantumiselta virkkaustyötä tehdessä on tuottanut tuskaa, kun lanka ei pysy esim. muovipussissa vaan kierii sieltä usein lattialle. Ostin palan kangasta ja annoin kankaan äidilleni (80 v.), joka on innokkaana ommellut pusseja sekä minulle että käsitöitä tekeville ystävilleni joululahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit tänne Vuokko! Pussukka onkin juuri sopivan kokoinen pikkutöille kuten virkkauksille ja sukankutimille :)

   Poista
 8. Hei, olen etsinyt juuri tällaisen kässäpussukan ohjetta. En saa auki linkistä tuota kaavaa. Onko se mahdolisesti muuttunut aikojen saatossa?

  VastaaPoista