tiistai 20. tammikuuta 2015

Leipä naisen tiellä pitää


Pähkinäinen pataleipä


Tuore, varsinkin uunituore leipä on elämän pieniä, yksinkertaisia herkkuja. Yleensä leivän leipominen vaatii valmistautumista ja vaivaa, mutta niin kutsuttu pataleipä on tästä mukava poikkeus. No, jonkin verran valmistautumista sekin vaatii, muttei vaivaa eikä kummoisia aineksiakaan.

Meillä kokeiltiin pataleivän perusversiota ensimmäisen kerran suurin piirtein vuosi sitten, kun ohjeita ja leipää ylistäviä kommentteja rupesi netissä ja somessa vilahtelemaan tuon tuosta. Erilaisia ohjeita voi googlailla esimerkiksi näillä: "pataleipä" ja "no-knead bread". Ensimmäinen kokoilemamme resepti taisi löytyä Cebicin keittiössä -blogista.

Wikipedia kertoo englanninkielisella sivullaan tämän leipäsortin saaneen alkunsa 1990-luvulla Italiassa ja sittemmin Yhdysvalloissa, jossa sen suosio 2000-luvun puolivälin jälkeen suorastaan räjähti. Sitä mukaa homma on sitten levinnyt lähinnä netin välityksellä ympäri maailmaa.

Leivontametodin perusta ovat huomattavan pitkä nostatusaika ja se, ettei taikinaa vaivata lainkaan. Pitkä nostatus saa aikaan sen, että vehnän gluteenimolekyylit muodostavat pitkiä, sitkeitä säikeitä eli erinomaisen sitkon taikinaan. Tämä prosessi vaatii tavallista kosteamman taikinan ja enemmän suolaa kuin tavallinen leipätaikina.

Jos et ole vielä kokeillut tätä, niin pistäpä illansuussa taikina nousemaan ja paista siitä aamulla tai iltapäivällä makuhermoja hivelevää artesaanileipää!


PATALEIPÄ

Yhtä leipää varten tarvitset (perusohje):

7 dl vehnäjauhoja
½ tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3½ dl vettä (reilusti kädenlämpöistä eli noin 42 astetta)

Sekoita kulhossa kuivat aineet ja lisää joukkoon lämmin vesi. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa.
Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä se nousemaan huoneenlämpöön 12 – 18 tunniksi.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, muotoile palloksi taittamalla reunat alle (älä taaskaan vaivaa) ja jätä leivinliinan alle kohoamaan vielä reiluksi puoleksi tunniksi. Laita sillä aikaa kannellinen uunipata (3 – 4 litraa) kylmään uuniin ja kuumenna uunia 225 asteessa puolisen tuntia.

Ota pata pois uunista, pudota taikinapallo vuokaan (pohjapuoli päälle päin) ja paista leipää 30 minuuttia kannella peitettynä. Ota kansi pois padan päältä ja paistaa leipää vielä 15 minuuttia. Kippaa valmis leipä ritilälle jäähtymään.

Muunnoksia voit kehitellä mielesi mukaan ja kokeilla eri yhdistelmiä, mutta vehnäjauhoja tulisi olla vähintään puolet jauhomäärästä. Erilaiset siemenet ja kuivatut hedelmät sopivat leipään mainiosti. Kokeile myös pellavansiemenrouhetta, kaura- tai vehnäleseitä ja vehnänalkioita sekä eri hiutaleita.

Pähkinäinen pataleipä: 5 dl vehnäjauhoja, 1 dl ruisjauhoja, 1 dl spelttijauhoja sekä pari kourallista kokonaisia hasselpähkinöitä tai saksanpähkinöitä.

Myslipataleipä: Heitä taikinan sekaan pari, kolme kourallista mysliä.


Aprikoosipataleipä 

Mikäli leivot mieluummin tuorehiivalla, löydät perusohjeen vaikkapa Belle Baie -blogista. Tässä ohjeessa on hiukan enemmän nestettä. Kokeilemalla selviää, mikä ohje sopii sinulle.

Leivän voi valurautapadan lisäksi paistaa keramiikka- tai lasipadassa, kunhan ne ovat uuninketäviä ja niissä on kansi. Teräksistä kattilaakin voit kokeilla paremman puutteessa.

Mielenkiintoisia leivontahetkiä itse kullekin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti