keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Runebergin tortut


J.L. Runeberg

Kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin kunniaksi syömme joka vuosi helmikuussa hänen nimeään kantavia leivonnaisia. Moni ei itse Runebergistä tai hänen isänmaallisista kirjallisista tuotoksistaan perusta, mutta en tiedä ketään, joka ei Runebergin tortuista pitäisi.

Meidän perheen Runebergin tortut eivät maistu karvasmantelille (olen aina inhonnut sen makua) eikä niitä kostuteta millään litkulla! Tortuissa tuntuu ja maistuu sopivasti manteli, mutta ei mikään ylimääräinen. Ne leivotaan metallisiin sylinterimäisiin leivosvuokiin, joita äitini teetti vuosia sitten vähäkyröläisellä pläkkisepällä. Nykyään samantyyppisiä vuokia saa myös ostaa joistakin erikoiskaupoista, kuten Helsingin Sanomatkin kertoo. Tässä suora linkki Chez Mariuksen verkkokauppaan. Ja kyllähän tortut samalta maistuvat, vaikka ne leipoisi muffinivuokaan tai paperisiin leivosvuokiin.






Perinteiset Runebergin tortut
6 torttua metallivuoissa tai 8 - 12 torttua paperivuoissa

Ainekset:
100 g voita
½ dl hienoasokeria
½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 dl vehnajauhoja
1 dl korppujauhoja
½ dl manteleita jauhettuna
1 tl leivijauhetta

Pinnalle:
Vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutusta

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää muna hyvin vatkaten.

Jauha mantelit tai käytä valmista mantelijauhetta. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.

Voitele ja korppujauhota vuoat. Pinnoitetut vuoat tarvitsee vain voidella. Vaihtoehtoisesti pane 12 paperista leivosvuokaa pellille. Jaa taikina vuokiin ja paista 200 asteessa uunin keskitasossa 20 minuuttia (isot tortut) tai 10 - 15 minuuttia (pienemmät tortut) koosta riippuen.

Anna torttujen jäähtyä ja koristele sitten nokareella vadelmahilloa, jonka ymärille kiepautat renkaan sokerikuorrutuksella. Hillon ja etenkin sokerikuorrutuksen pitää olla tarpeeksi kiinteitä, jotta ne eivät valu. 

Käytä joko valmista tuubissa myytävää kuorrutusta tai tee se seuraavalla ohjeella:

Sokerivesikuorrutus:
1½ rkl vettä
2 - 3 dl tomusokeria

Hyvää Runebergin päivää ja makoisia herkkuhetkiä!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti