maanantai 6. tammikuuta 2014

KauraskonssitSkonssit ovat oiva leivonnainen silloin, kun tarvitaan jotain helppoa ja maukasta iltapalaksi, aamupalaksi tai yllätysvieraille. Periaatteessa on kyse samasta asiasta puhuttaessa teeleivistä, mutta muoto on eri - skonssit leikataan taikinasta muotilla pyöreiksi. Taikina on nopeasti tehty ja paistamiseen  kuluu vain vajaa vartti eli valmista tulee noin puolessa tunnissa!

Tässä monesti kokeiltu ohje, jossa makua antavat kaurahiutaleet ja mehevyyden takaa piimä taikinanesteenä:

Kauraskonssit


3 dl vehnäjauhoja
2 ½ dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl sokeria
50 g voita sulatettuna
2 dl piimää
voiteluun tilkka maitoa

Sulata voi ja jätä jäähtymään siksi aikaa, kun sekoitat kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseokseen piimä ja sulatettu voi. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Painele taikina jauhotetulla pöydällä tasaiseksi parin sentin paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla pyöreitä kakkusia. Painele jäljelle jäänyt taikina uudestaan levyksi ja ota muotilla lisää skonsseja. Voitele skonssit ennen paistamista maidolla.

Paista skonsseja leivinpaperoidulla pellillä 225 asteisessa uunissa noin 12 - 15 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet kauniin värin.

Taikina nesteenä voit mainiosti käyttää piimän puutteessa myös vedellä jatkettua jogurttia tai maitoa, mutta happamalla taikinanesteellä lopputuloksesta tulee jotenkin mehevämpää. Minun muottini oli halkaisijaltaan 5 cm, joten taikinasta tuli 16 pienehköä skonssia.Tarjoa skonssit voin ja hillon tai juuston kera. Juomaksi sopii mainiosti hyvä haudutettu tee.


4 kommenttia: