tiistai 7. tammikuuta 2014

Neulomusta


Dream Stripes Shawl


Joululahjaneulomuksista viimeisin valmistui vasta uuden vuoden aattona. Äidille lahjoitettu huivi ei ihan ehtinyt valmistua ennen joulua, koska aloitin seen niin moneen kertaan ennen kuin olin tyytyväinen jälkeen. Ongelmia aiheuttivat reunasilmukat ja keskikohdan lisäykset.

Alkuperäisen Dream Stripes Shawl -mallin lankana on Holst Garnin Smarkand ja se on neulottu puikoilla 3,5. Omassa versiossani lankana on ONlinie 155 Super Cool, jota hankin Vihreästä Vyyhdistä Hakaniemen hallista ja puikoiksi valikoituivat kokeilujen jälkeen nro 4:t. Ohje löytyy ilmaiseksi Ravelrystä, tosin ei suomeksi, mutta esim. englanniksi tai ruotsiksi.

Shaali on aloitettu keskeltä yläreunaa, kuten moni kolmiomainen huivi. Mallissa on lisäykset reunassa joka kerroksella - niin oikealla kuin nurjallakin ja se saa aikaan sen, että reunasilmukat on neulottava kohtuullisen löyhästi, jotta reuna ei kiristäisi. Kokeilujen jälkeen totesin, että reunasta ei alkuperäisohjeen mukaan tehtynä tullut kovin nätti, sillä siinä reunasilmukka olisi pitänut nostaa neulomatta, jolloin siitä olisi tullut entistä löyhempi. Niinpä muutaman aloituskokeilun jälkeen päädyin neulomaan kaksi reunasilmukkaa aina oikeaa.

Niin ikään tyytymättömyyttä aiheuttivat keskikohdan lisäykset - keskimmäisestä silmukasta tuli jatkuvasti epätasainen peruslisäyksillä (lisäys ed. krs:n silmukasta / silmukan neulominen ensin etureunasta ja sitten takareunasta). Lopulta lisäykset oli tehtävä luomalla lisäyskohtaan uusi silmukka.
Shaali ei kuitenkaan ole pelkällä neulomisella valmis... Reunat kipristelevät ja rullautuvat eikä ulkoreunan pitsikään ole juuri minkään näköinen! Huivi on vielä päälle päätteksi pingotettava muotoonsa.
Helpointa neuleen pingottaminen on siihen tarkoitetun pingotussetin avulla. Jonkinlainen alustakin tarvitaan - mulla on ruutukankaalla päällystetty styroxlevy (rakennustarvikeliikkeestä). Oman pingotussettini olen hankkinut joitakin vuosia sitten Secretwoolista, jota ei enää ole. Samoja settejä voi näköjään tilata tai ostaa myös Villavyyhdistä Helsingin Vallilasta. Pingotussetti sisältää ohuita teräspuikkoja, jotka pujotetaan neuleen reunaan sekä T:n muotoisia tukevia neuloja. Pelkkiä T-neulojakin voi ostaa esim. Lankaideasta. Nämä tarvikkeet sopivat tietenkin muidenkin neuleiden kuin huivien viimeistelymuotoiluun.3 kommenttia: