torstai 15. tammikuuta 2015

Tuplana ja tupsulla
Isager Alpaca 2 on ihanan pehmeä ohut lanka - puolet alpakkaa ja puolet villaa. Kaksinkertaisena siitä syntyi jo jonkin aikaa himoitsemani tupsupipo. Pelkkää harmaata en halunnut, joten pientä piristystä tuovat kontrastivärinen kapea reunus ja tupsu. Ne ovat Artesano Superwashia, 100 % merinoa.
Piposta tuli just sellainen kuin olin suunnitellutkin! Päähän sopiva, pehmeä ja notkea. Pirtsakan pikantilla värilisällä ja reippaalla tupsuasenteella. Tällainen pipo sopii päähän kuin päähän, kaikenkokoisille ja -ikäisille tallustajille. Joten tässä ohje Aina-pipoon, olkaapa hyvät!


Tarvikkeet
 • 50 g Isager Alpaca 2 - kaksinkertaisena (tässä väri 3S, keskiharmaa) tai muuta puikkojen vahvuuteen/neuletiheyteen sopivaa lankaa
 • 15 g Artesano Superwash Merino (tässä väri 7254 Sand) tai muuta sopivaa lankaa
 • 4 mm:n pyörö- ja/tai sukkapuikot (kavennusvaiheessa sukkapuikot ovat kätevämmät
 • 5 kpl silmukkamerkkejä (niin halutessasi)

Työohje

Pipon koko: päänympärys 54 - 56 cm
Neuletiheys: 20 s = 10 cm

Pipo on neulottu edestakaisneuleena eli aina oikeaa. Voit neuloa sen joko tasona tai suljettuna neuleena. Tasona neulottuna se on helppoa vaikka aloittelijalle ja mahdollisesti nopeampaakin, koska neulottavana on vain oikeita silmukoita. Jos et kuitenkaan halua saumaa taakse, neulo pipo suljettuna neuleena, jolloin joka toinen kerros neulotaan oikeaa ja joka toinen nurjaa.

Neuloen luominen
Luo 96 silmukkaa kontrastivärillä ja neulo 2 krs ainaoikeaa.

Minä loin neuloen kuten kuvassa: ota lanka puikolle uutta silmukkaa varten (kolmannesta silmukasta alkaen) silmukoiden välistä. Näin saat aikaan tukevan, mutta joustavan reunan. 

Tämä luomistapa poikkeaa hieman totutusta neuloen luomisesta, jossa lanka uutta silmukkaa varten otetaan edellisen silmukan sisältä. Lopputuloksena on silloin melko löysä reuna, joka sopii esim. neulepäärmeisiin.

Eron näiden kahden tavan välillä voit katsoa vaikkapa täältä.

Vaihda työhön pääväri (Isager Alpaca 2 kaksinkertaisena) ja neulo 58 krs (viimeksi nelottuna nurja kerros työn oikealla puolella) tai kunnes työn korkeus on hieman korkeussuuntaan venytettynä 16 - 17 cm. Isager Alpaca 2:sta tulee pehmeä ja kuohkea neule, joka venyy hieman käytössä. Mikäli teet jostain muusta langasta, neuleen tuntuma on toisenlainen ja venyvyys käytössä todennäköisesti muunlainen, joten sovittele korkeutta päähäsi sopivaksi.

Aloita pipon kavennukset ja vaihda samalla sukkapuikkoihin (24 s kullekin neljästä puikosta).


Neuloin piponi tasona säästääkseni vihoittelevaa kyynärpäätä.
Pelkän oikean neulominen rasitti kättä vähemmän.


1. kavennuskerros: *Neulo 14 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen*. Toista * _ * krs loppuun eli yhteensä 6 kavennusta, silmukoita jäljellä 90. Voit merkitä kavennuskohdat silmukkamerkeillä, niin sinun ei tarvitse koko ajan laskea silmukoita - aseta silmukkamerkki tätä krs neuloessasi aina kavennuksen jälkeen. Jatkossa neulot kavennuskrs:lla aina kaksi viimeistä silmukkaa ennen merkkiä oikein yhteen.
Neulo yksi välikerros (pyörönä nurja krs, tasona oikea krs.).
2. kav. krs: * Neulo 13 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen *. Toista * _ * krs:n loppuun. Jäljellä 84 s.
Neulo taas yksi välikerros kuten edellä.
3. kav. krs: * Neulo 12 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen *. Toista * _ * krs:n loppuun. Jäljellä 78 s.
Neulo välikrs.
Jatka tähän tapaan kunnes jäljellä on 30 s ja olet neulonut viimeksi nurjan välikrs:n.

Neulo seuraavalla krs:lla 2 s oikein yhteen koko krs:n ajan - jäljelle jää 15 s. Pujota lanka tylpällä neulalla 2 kierrosta jäljellä oleven silmukoiden läpi ja kiristä suppuun. Ompele takasauma kiinni luotospistoin niin, että saumasta tulee litteä (ks. täältä, s.54). Päättele langanpäät nurjalle puolelle.
Valmista tupsu kontrastiväristä ja kiinnitä se tulevasti pipon laelle.

Jos muuten haluat neuloa samantyyppisen pipon, mutta paksumasta langasta, kurkkaa ohjetta Viimeinen silmukka -blogista.
Sitten vaan uusi pipo päähän ja menoksi. Vaikka lankakauppaan. Hakemaan uutta lankaa seuraavaa neulomusta varten... Täytyyhän mun saada pipon väreihin sointuvat lapaset! Ja Isagerin ihanan pehmeää Alpacaakin piti hakea vielä yksi vyyhti kaulahuivia varten, mutta sen malli on vielä keksimättä.Neulomisiin!


7 kommenttia:

 1. Kiva ohje, kiitos! Tulee varmasti kokeiltuakin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos teille kommenteistanne! Pipo on ollut ahkerassa käytössä ja hyväksi havaittu. Lapanen ei juurikaan ole edistynyt - olen lepuuttanut "tenniskyynärpäätäni", jotta se joskus paranisi :) Lapasista lisää sitten, kun ovat valmistuneet.

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta! Tämä menee kokeiluun :).

  VastaaPoista